+90 (532) 487 41 17 suartpeyzajsulama@hotmail.com
Damla Sulama Nedir (Toprak Üstü) ?
Sulama suyunun, filtre edilerek süzüldükten sonra, eriyebilir gübre ile veya gübresiz olarak toprak yüzeyine veya içine damlalar halinde verilmesine damla sulama denir.
Bilindiği gibi tarımsal üretimi artırıcı en önemli girdi sulamadır. Ancak çeşitli sulama yöntemlerinin uygulanması belli şartlara bağlıdır. Geleneksel yüzey sulama yöntemleri ancak tesviye edilmiş arazilerde uygulanabilir. Ayrıca suyun bol ve kalite olarak, sulamaya elverişli olması gerekmektedir.
SULAMANIN ÖNEMİ
1- Uygulanan su miktarı otomatik şekilde kontrol edilebildiği , istenilen miktarda su verilebildiği ve her bitkiye hemen hemen eşit dağıtıldığı için çok iyi bir bitki gelişme ortamı sağlanmaktadır. Bu nedenle, diğer sulama yöntemlerine göre çoğu kez %20 ile %100 arasında fazla verim ve kaliteli ürün elde edilmektedir.
2- Damla sulama sistemlerinde, bitki gelişme dönemini kısıtlatarak, turfandacılığa büyük yarar sağlamaktadır.
3- Damla sulama sistemlerinde, su uygulamasına yönelik tüm kayıplar yaklaşık olarak tamamen ortadan kalktığı için su uygulama randımanı %90 ile %95 gibi yüksek olan bir yöntemdir. Bu durumda sulama suyundan %40 a varan oranda tasarruf sağlanabilmektedir.
4- Bitki sıra aralarının sulanmaması ve kuru kalması nedeniyle yabancı ot gelişimi azalmaktadır.
5- Eğilimli ve derinliği az topraklarda erozyona neden olmadan sulama olanağı sağlar.
6- Az debili sular (2-3 lt./sn.) tuzlu ve saf su ile destekli atık sular damla sulama yöntemiyle kullanılabilmektedir.
7-kontrollü sulama yapılarak bitki besin maddelerinin kök bölgesinden yıkanmasına engel olunur.
8- Alçak basınçta (0.8-1,5 Atm) çalıştığından enerji tasarrufu sağlar.
9- Rüzgarlı havalarda sulama imkanı sağlar.
10- İşçilik, gübre ve tarımsal mücadele ilaçlarından tasarruf sağlar.
DAMLA SULAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Diğer sulama sistemlerinde bir sezonda gübreler en fazla 3-4 defada verildiği için her defasında fazla miktarda gübre toprağa karıştırılır veya serpilir.Gübrelerin birçoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır.Ayrıca topraklarımızın pH’ı genelde yüksek değerlerde olduğu için verilen gübrelerin bir kısmı da toprak kolloidleri tarafından tutulur ve bitkiler tarafından rahatça kullanılamazlar. Damla sulamada ise her sulamada veya iki sulamada bir gübre verildiği için azar azar gübre verilir.Verilen gübreler tüm tarlaya değil de bitki kök bölgesine verildiği için daha az gübre verilir.Kullanılan fosforik, Nitrik ve Sülfürük asit gibi gübrelerle toprağın pH’ını düşürerek genelde topraklarımızda bulunan fakat pH sebebiyle alınamayan Demir, Bakır,Çinko vb. gibi Mikro elementlerin alınımı sağlanır ki bunlarda bitkilerin gelişmesine doping etkisi yapar.
DAMLA SULAMANIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?